vrijwillegers_asielcentrum3.jpg

Noodopvangcentrum Vilvoorde veiligste plek in België?

don 1 okt 2015

Het noodopvangcentrum voor vluchtelingen op de ASIAT-site in Vilvoorde is de veiligste plek van het land. Dat is althans de conclusie die de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte trekt uit een analyse van het Orgaan voor Coördinatie en Analyse van Dreiging, kortweg OCAD. Dat geeft de ASIAT-site dreigingsniveau 1 daar waar in de rest van het land niveau 2 geldt.  

In de gebouwen van de voormalige ASIAT-site in Vilvoorde wordt alles in gereedheid gebracht voor de 124 asielzoekers die maandag verwacht worden. "Dit is de veiligste plek van het land want het centrum krijgt een zeer laag dreigingsniveau", merkt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte ironisch op. Het Orgaan voor Coördinatie en Analyse van Dreiging, kortweg OCAD, kent de ASIAT-site immers dreigingsniveau 1 toe terwijl elders in het land niveau 2 geldt. Een wel erg geruststellend rapport dus. "Ja dan stel je je wel vragen met welke parameters men rekening houdt. Als het in de ASIAT-site veilig is dan zal het in de rest van het land ook wel veilig zijn. Het zou dan ook aangewezen zijn om die dreigingsniveaus overal naar beneden te halen zodanig dat we weer normaal kunnen functioneren", aldus Bonte.

De Vilvoordse burgemeester is er in ieder geval niet gerust is. Sinds bekend raakte dat er in Vilvoorde vluchtelingen zouden worden opgevangen, creëerden extremisten via de sociale media een zeer vijandig sfeertje ten aanzien van de asielzoekers. “We moeten vooral alert zijn voor  losgeslagen individuen van extreem rechtse signatuur of van  radicaliserende signatuur. We hebben alvast onze voorzieningen genomen”, besluit Bonte.