Nieuwe milieuvergunning voor depot Marconi op grens Drogenbos

maa 25 aug 2014

Het tramdepot Marconi van de MIVB op de grens van Drogenbos met Vorst en Ukkel heeft een nieuwe milieuvergunning op zak. De Raad van State had een eerdere vergunning vernietigd na een klacht van de gemeente Drogenbos.

De historische radiofabriek van Marconi ligt tegen de vlakte. Op deze site op de grens van Drogenbos met Vorst en Ukkel wil de MIVB een nieuw tramdepot bouwen. Maar tegen de plannen kwam er fel protest van de buurtbewoners.  Ze vrezen onder meer grote verkeersproblemen en geluids- en milieuhinder. Drogenbos trok daarop naar Raad van State. Die vernietigde in mei de eerste milieuvergunning, maar intussen verkreeg  de MIVB een nieuwe vergunning. Volgens Guy Sablon van de MIVB was er vooral onduidelijkheid over het aantal voertuigen en het aantal trams dat er gestald zou mogen worden.  Maar de MIVB heeft de aanvraag in die zin ook aangepast.

De gemeente Drogenbos bekijkt nu of ze nu verdere stappen zal ondernemen tegen de nieuwe milieuvergunning. De gemeente heeft intussen ook een procedure lopen tegen de bouwvergunning. Maar ook die aanvraag werd volgens de MIVB aangepast aan de opmerkingen van onder meer de buurtbewoners en de gemeente. Zo zal er een groene zone aangebracht worden rond het depot.  De geluidsmuren worden hoger gemaakt dan  aanvankelijk was voorzien. Ook de verkeershinder zal volgens de MIVB vrij beperkt zijn.

Wanneer de Raad van State een uitspraak doet over de bouwvergunning, is niet bekend. Maar intussen kunnen de werkzaamheden gewoon doorgaan, aldus de MIVB.