civiele_bescherming5.jpg

Mogelijk wordt Civiele Bescherming Liedekerke behouden

don 15 dec 2016

Het is nog lang niet zeker dat de kazerne van de Civiele Bescherming in Liedekerke de deuren moet sluiten. Woensdag meldde de N-VA van Liedekerke al dat de ongerustheid voorbarig is. En ook de woordvoerder van bevoegd minister Jambon (N-VA) meldt dat er over de kwestie nog niets beslist werd.

Dinsdag lieten de burgemeesters uit de regio via het Toekomstforum weten dat ze zich met klem verzetten tegen de sluiting van de kazerne van de Civiele Bescherming van Liedekerke. (Lees ook ‘Burgemeester tegen sluiting civiele bescherming Liedekerke’) Volgens hen ligt Liedekerke het meest centraal en is de post uitgerust met een zeer goede infrastructuur.

Kernkabinet en niet minister Jambon zal beslissing nemen

Kapser Daem van de Liedekerkse N-VA voerde over de kwestie overleg met bevoegd minister Jambon en meldde gisteren al in het nieuws op RINGtv dat deze ongerustheid voorlopig nergens voor nodig is. Ook de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt intussen dat er over de hervorming van de civiele bescherming nog geen knopen werden doorgehakt. "Vorig jaar hebben we beslist de civiele bescherming te hervormen tot een hooggespecialiseerde tweedelijnsdienst na de brandweer die de eerstelijnshulp op zich neemt. Het huidige aantal van 6 kazernes zal inderdaad afgeslankt worden. Er zijn hierover al oefeningen gemaakt, maar het komt toe aan het kernkabinet en niet aan minister Jambon om hierover knopen door te hakken. Het is momenteel echter nog volstrekt onduidelijk hoeveel kazernes er zullen verdwijnen en welke dat zullen zijn", aldus Van Raemdonck.

Centrale ligging is van ondergeschikt belang

Wel relativeert het kabinet van minister Jambon het argument over de centrale ligging van de kazerne van Liedekerke. Omwille van de toekomstige specialisatie van de kazernes zullen tijd en afstand minder belangrijk worden.

Oplossing voor wie zijn job kwijt raakt

Ook in de andere kazernes van de civiele bescherming heerst er momenteel ongerustheid. "De onrust is het gevolg van het feit dat we het in de toekomst met minder personeel zullen doen. Voor wie zijn job kwijt raakt zullen er echter oplossingen uitgedokterd worden", aldus Van Raemdonck.