homans2.jpg

Minister Homans stuurt regeringscommissaris naar Linkebeek

din 14 jul 2015
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans stuurt een regeringscommissaris naar faciliteitengemeente Linkebeek. Dat bevestigt haar kabinet. De regeringscommissaris moet op de eerstvolgende gemeenteraad controleren of er eindelijk een valabele kandidaat-burgemeester wordt voorgedragen.

 

Linkebeek heeft bijna drie jaar na de gemeenteraadsverkiezingen nog altijd geen benoemde burgemeester. Er was wel een kandidaat, Damien Thiéry, maar de Vlaamse regering weigerde hem te benoemen omdat hij de taalwetgeving had geschonden door Franstalige oproepingsbrieven te versturen. Thiéry ging in beroep bij de tweetalige Raad van State, maar ving daar bot.
 
Thiéry is dus niet benoemd als burgemeester, maar bleef al die tijd wel waarnemend burgemeester. Volgens de wet moest de gemeenteraad al lang een nieuwe kandidaat voorgedragen hebben, maar dat gebeurde niet. In eerste instantie vond de gemeenteraad dat ze niet genoeg tijd had gekregen om een nieuwe kandidaat te vinden. Later klonk het dat de gemeenteraad niemand anders dan Thiéry als burgemeester ziet. Omdat hij niet opnieuw mocht worden voorgedragen als kandidaat-burgemeester, verlengde de gemeenteraad dan maar zijn functie als waarnemend burgemeester.

Vorige week kondigde minister Homans in het Vlaams parlement aan dat ze de situatie wilde beëindigen door middel van een parlementair initiatief. Ze wilde het gemeentedecreet wijzigen zodat een afgewezen kandidaat-burgemeester nadien geen waarnemend burgemeester meer kan zijn. Ze gaf de meerderheid een week om tot een consensus te komen, maar die is er niet. Daarom stuurt ze nu een regeringscommissaris naar Linkebeek. Die commissaris zal in de eerste plaats moeten vaststellen of de gemeenteraad dan toch eindelijk een geldige voordrachtsakte voor een kandidaat-burgemeester indient.