asielzoekers.jpg

Merchtemse burgemeester zal pand opvorderen voor 7 extra opvangplaatsen

vrij 18 dec 2015

Eddie De Block, burgemeester van Merchtem, is van plan om een pand op te vorderen op de Ginder-Alesite om extra opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren. De gemeente moet tijdelijk 7 extra vluchtelingen opvangen, maar heeft zelf geen panden meer beschikbaar. Ook de oproep aan Merchtemnaren om zelf vluchtelingen op te vangen, valt voorlopig in dovemansoren.

De Block riep zijn inwoners onlangs op om zelf vluchtelingen op te vangen, mits begeleiding van OCMW- en huisvestingsdiensten. Maar tot nu toe heeft nog niemand zich kandidaat gesteld. Ondertussen kreeg het gemeentebestuur van Merchtem een brief van het kabinet van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken waarin staat dat Merchtem 7 vluchtelingen extra zal moeten opvangen.

"Die 7 mensen die gevlucht zijn uit de conflictgebieden Irak of Syrië, moet Merchtem dus onderdak bieden bovenop de 11 asielzoekers die we nu al in onze Lokale Opvang Initiatieven opvangen", aldus De Block. "Momenteel hebben we echter geen pand meer vrij voor de opvang van vluchtelingen of asielzoekers. Ik zal overleg plegen met OCMW-voorzitter Julie Asselman om zo snel mogelijk een oplossing te vinden, maar ik zal genoodzaakt zijn om een pand op te vorderen."

De Block denkt aan een klein deel van de Ginder-Ale, in het gedeelte van Dimitri Saerens. "Dat is de kant van de Ginder-Ale het dichtst tegen de sporthal waar momenteel nog niet wordt verbouwd. We zouden de vluchtelingen één jaar tijdelijk moeten opvangen, en dat is in een deel van dat pand mogelijk. Ik ben hierover in onderhandeling met Saerens, en hoop op een goede oplossing", aldus De Block.