Lokale radio’s op de helling?

woe 21 dec 2016

De lokale particuliere radio’s trekken aan de alarmbel. Het nieuwe decreet van minister van Media Sven Gatz zet de toekomst van het overgrote deel van de lokale radio’s op de helling, dat zegt RadioNota. Dat is de koepelvereniging van een groot deel van de lokale radio’s.

De geplande hervorming van het radiolandschap werd al unaniem goedgekeurd in de commissie Media, vanmiddag wordt over de kwestie gestemd in het Vlaams parlement. Het nieuwe decreet moet ervoor zorgen dat de landelijke radio’s de stap zetten van analoog (FM) naar digitaal (DAB+). Op dat vlak hinkt ons land hopeloos achterop in vergelijking met de rest van Europa. Het systeem is ook nog niet ingeburgerd. De landelijke radio’s hun vergunning voor de FM-band wordt daarom verlengd met 4 jaar.  

Voorts zullen er 4 nieuwe commerciële netwerkradio’s opgestart worden. Zij zullen eerst opereren op de FM-band maar zullen ook nadien de overstap maken naar DAB+. Eén van de radio’s zal uitsluitend Nederlandstalige muziek uitzenden.  

De lokale radio’s krijgen een FM-vergunning voor negen jaar. Maar hun frequenties zullen gebundeld worden. Dat moet een bredere dekking en groter bereik opleveren. Minister Gatz wil op die manier de lokale radio’s versterken. De samenwerkingsverbanden (de zogenaamde ketenradio’s) moeten echter verdwijnen. Volgens RadioNota, de vereniging die de lokale radio’s vertegenwoordigt, is daardoor de lokale radiosector gedoemd om te verdwijnen of herleid te worden tot een marginaal verschijnsel. Ook betreuren de lokale radio’s dat ze in het debat rond dit decreet volledig genegeerd werden. Volgens de vereniging zal het nieuwe decreet dan ook heel wat ontslagen in de sector van de lokale radio's met zich meebrengen.