thiery_2.jpg

Linkebeek zal inderdaad opnieuw Thiéry voordragen

maa 29 feb 2016

Linkebeek draagt straks opnieuw Damien Thiéry voor als kandidaat-burgemeester. “Dat minister Homans die voordracht nu al afwijst, stoort niet alleen de inwoners van Linkebeek, maar alle Franstaligen die deze pesterijen beu zijn”, aldus Thiéry. 

In het programma ‘De Zevende Dag’ op één waarschuwde minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans zondag de gemeenteraad van Linkebeek. Als die opnieuw Thiéry voordraagt als burgemeester, dan zal Homans die beslissing vernietigen. “Ik ga hem echt niet benoemen”, aldus de minister. (Lees ook: ‘Homans waarschuwt Linkebeek’)

Thiéry, die bij de extra gemeenteraadsverkiezingen in december een ruime overwinning behaalde, heeft in verschillende media intussen bevestigd dat hij inderdaad van plan is om zich opnieuw te laten verkiezen op de gemeenteraad. Hij reageerde ook ontgoocheld op de uitspraken van Homans. “Voor haar is dit een symbooldossier geworden. Het is dan ook logisch dat ze niet meer rationeel reageert. Dit stoort niet alleen de inwoners van Linkebeek, maar alle Franstaligen zijn deze pesterijen beu”, aldus Thiéry.  

Homans blijft bij haar beslissing omdat de Franstaligen al sinds een jaar bij herhaling weigerden een andere burgemeester voor te dragen dan Damien Thiéry. Die was waarnemend burgemeester van 2007 tot aan de benoeming van Nederlandstalige burgemeester De Bruycker van Prolink. De opeenvolgende Vlaamse regeringen weigerden Thiery steevast te benoemen als burgemeester omdat hij meerdere malen de taalwet had overtreden. De Raad van State gaf Thiéry de afgelopen jaren tot tweemaal toe ongelijk in het beroep dat hij tegen deze beslissingen aantekende.