noise_gate3.jpg

Laatste provinciale cultuursubsidies voor ’t Smiske Asse en Noise Gate Ternat

din 11 apr 2017

14 culturele & artistieke organisaties ontvangen voor de laatste maal cultuursubsidies van de provincie. Zo krijgt ’t Smiske in Ternat 30.000 euro en muziekcentrum Noise Gate Plus in Ternat 20.000. Vanaf volgend jaar mogen de provincies echter geen cultuurbeleid meer voeren. Of de organisaties vanaf dan een ondersteuning krijgen van de Vlaamse overheid, is nog lang niet zeker.

De provincie Vlaams-Brabant subsidieert sinds 2013 een aantal sociaal-culturele, culturele en artistieke organisaties. Ze worden geselecteerd op basis van hun kwaliteit en de mate waarin ze het puur  lokale overstijgen. In totaal krijgen dit jaar 14 organisaties 223.000 euro. In onze regio gaat het om ‘Kunst in Pepingen’ (4.000 euro), de kunstenwerkplaats ‘De School van Gaasbeek’ (10.000 euro), muziekcentrum Noise Gate Plus in Ternat (20.000 euro) en ’t Smiske (30.000 euro).

Maar omdat de provincies vanaf 2018 geen persoonsgebonden bevoegdheden meer mogen uitoefenen (jeugd, cultuur, sport, gelijke kansen) kijken deze organisaties naar het Vlaamse niveau. “Vlaams minister van cultuur Sven Gatz engageerde zich om deze organisaties in een overgangsperiode te blijven ondersteunen. Ik hoop dat de Vlaamse overheid zal beseffen dat ook na deze overgang ondersteuning zal nodig zijn voor de culturele organisaties die op regionaal niveau voor meer cultuur zorgen”, aldus Tom Dehaene in zijn jonsgte nieuwsbrief.