rubenskasteel_elewijt.jpg

Kasteel Rubens in Elewijt te koop: 4.000.000 euro

zat 3 dec 2016

Kasteel Het Steen in Elewijt staat in de etalage. Vraagprijs: 4.000.000 euro. Het Steen wordt ook wel eens het Rubenskasteel genoemd omdat de schilder er woonde tussen 1635 en 1640.

Het gebouw is in private handen en werd in het verleden regelmatig verhuurd voor evenementen. Maar nu staat het dus te koop voor 4 miljoen euro. De gemeente Zemst heeft al interesse getoond maar vindt de vraagprijs net iets te hoog voor dit stukje geschiedenis. De gemeente onderzoekt nu een alternatieve financiering.

Van het kasteel was er reeds in de 11de eeuw sprake. Maar toen ging het slechts om een groot houten gebouw met uitkijktoren. In het begin van de 14de eeuw werd het omgevormd tot een stenen burcht. De beroemdste bewoner was ongetwijfeld schilder Peter Paul Rubens. Hij kocht het optrekje in 1635 met zijn tweede vrouw Helena Fourment als buitenverblijf en maakten er een kasteel van in Renaissancestijl. In 1792 werd het omgebouwd tot een staatsgevangenis. Pas in 1955 kwam het opnieuw in privé-handen terecht en werd het volledig gerestaureerd. (foto: Wikipedia)