terreur.jpg

Kanaalplan tegen terrorisme in Vilvoorde en Brussel wordt uitgebreid

don 29 sep 2016

In de strijd tegen terrorisme komen er extra politieagenten bij in alle gemeenten in de kanaalzone in Brussel en Vilvoorde. Die moeten radicalisering en terrorisme signaleren en voorkomen. 

Om de radicalisering en het gewelddadig extremisme in de kanaalzone in Brussel en Vilvoorde een halt toe te roepen, werd begin dit jaar het zogenaamde Kanaalplan opgestart. Zo kreeg de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) al 15 extra agenten. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) wil het Kanaalplan nu verder uitbreiden. Dat zei hij vanmorgen in gesprek met onder meer Bruzz en VTM-nieuws. Naast Molenbeek en Vilvoorde krijgen ook Brussel-Stad, Schaarbeek, Sint-Joost, Anderlecht en Sint-Gillis extra capaciteit via het Kanaalplan. De bedoeling is om de uitbreiding van de lokale en federale korpsen volgende maand al te ontplooien. De lokale zones krijgen in totaal 120 extra mensen, de gerechtelijke politie wordt versterkt met 180 man. Die bijkomende agenten worden overgeplaatst uit andere zones in afwachting van nieuwe aanwervingen.

De extra manschappen moeten in kaart brengen waar de geradicaliseerde jongeren precies verblijven. Voorts moeten ze teruggekeerde Syriëstrijders helpen opvolgen.

Ook justitie krijgt extra personeel. Zo krijgt het Openbaar ministerie in Brussel en Halle-Vilvoorde  8 extra magistraten en 24 medewerkers. Ook het federaal parket en de Staatsveiligheid worden versterkt.

Het Kanaalplan heeft intussen al zijn vruchten opgeleverd. Zo werden er al ruim 5.000 huiszoekingen uitgevoerd en werden intussen al 57 staatsgevaarlijke mensen geïdentificeerd.

De definitieve uitwerking van Kanaalplan wordt vrijdag officieel voorgesteld en ondertekend op het stadhuis van Vilvoorde