jesuischarlie.jpg

Inwoner Steenokkerzeel registreert ‘Je suis Charlie’ als merknaam

woe 14 jan 2015

Een inwoner uit Steenokkerzeel heeft een aanvraag ingediend om het woordmerk ‘Je suis Charlie’ voor de Benelux te registreren. De aanvraag gebeurde één dag na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dat meldt het merkenbureau Brantsandpatents.

Met zo’n merkaanvraag wordt wellicht geprobeerd om een monopolie te verwerven op het gebruik van de slagzin op kleding, foto’s, drank of cosmetische middelen.

De aanvraag is wel nog niet goedgekeurd. Zo’n procedure duurt doorgaans 1 tot 2 maanden. Tot 12 maart kan er verzet aangetekend worden. Maar in principe kan dat enkel als de persoon die verzet aantekent ook kan aantonen dat hij titularis is van een vorig merk dat identiek of gelijkaardig is aan het aangevraagde merk. “Maar de mogelijkheid bestaat wel dat de aanvraag geweigerd op basis van een ‘gebrek aan onderscheidend vermogen”, reageert het merkenbureau. “De slogan ‘Je suis Charlie’ is immers uitgegroeid tot het symbool voor vrije meningsuiting. Het is moeilijk te achterhalen wie de slogan gelanceerd heeft”, aldus Brantsandpatents op zijn website.

Het gebeurt wel vaker dat mensen munt proberen te slaan uit tragische gebeurtenissen. In Frankrijk heeft het Nationaal Instituut voor de Intellectuele Eigendom beslist om niet in te gaan op de talrijke registratie-aanvragen.