antiterreur.jpg

Huiszoekingen in Halle-Vilvoorde tijdens grote antiterreuractie

don 15 jan 2015

In het raam van een groot terrorismeonderzoek rond een groep teruggekeerde Syriëstrijders heeft de federale politie huiszoekingen gedaan in Verviers, waar ook twee doden vielen, maar ook in Brussel en in Halle-Vilvoorde. Waar die huiszoekingen in onze regio precies hebben plaatsgevonden, blijft voorlopig onduidelijk. Vilvoords burgemeester Hans Bonte ontkent dat er in zijn stad acties zijn geweest. 

 

Naar aanleiding van de schietpartij in Verviers heeft het Federaal Parket donderdagavond een persconferentie gegeven. Daarin werd duidelijk dat de politie een grote antiterreuractie aan het uitvoeren is. Er zijn ongeveer tien huiszoekingen geweest in Verviers, Brussel en Halle-Vilvoorde. Deze huiszoekingen kaderen volgens het parket in 'een onderzoek naar een een operationele cel van personen waarvan er enkele teruggekomen zijn uit Syrië'. Onderzoek wees uit dat zij op het punt stonden belangrijke terroristische aanslagen te plegen in België.

Tijdens de actie in Verviers hebben de verdachten gedurende enkele minuten het vuur geopend op de speciale eenheden van de politie, met oorlogswapens en automatische geweren. Twee verdachten werden gedood, een derde gearresteerd. Geen enkele burger of agent raakte gewond. Over de andere huiszoekingen houdt het parket voorlopig de lippen stijf op elkaar omdat de antiterreuractie nog altijd bezig is. Vrijdagochtend om 11u geeft het parket een nieuwe persconferentie.

Het parket ontkent wel ten stelligste dat de huiszoekingen in ons land het gevolg zijn van de aanslagen in Parijs. Alle huiszoekingen passen immers in hetzelfde onderzoek, dat al dateert van voor die aanslagen. Het onderzoek wordt nu vergezet, ondertussen is het terreurniveau voor alle politiediensten in ons land verhoogd van twee naar drie op een schaal van vier.