asielzoekers3.jpg

Gros randgemeenten wil extra asielzoekers opvangen

don 27 aug 2015

De meeste gemeenten in Halle-Vilvoorde zijn bereid om extra asielzoekers te huisvesten. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil dat iedere gemeente één extra gezin van asielzoekers gaat huisvesten. Op die manier hoopt hij een oplossing te vinden voor de vluchtelingenstroom naar ons land. Hij mikt op 1.600 extra plaatsen. ’t Gros van de gemeenten in Halle-Vilvoorde wil daar op ingaan. In het nieuws op RINGtv belichten we enkele opvanginitiatieven in onder meer Opwijk en Merchtem.

Beide gemeenten hadden al verschillende opvangplaatsen gecreëerd in het verleden. Maar Fedasil vroeg de gemeenten om die af te bouwen omdat de instroom sinds 2012 daalde. Die plaatsen zullen opnieuw benut worden om de nieuwe instroom op te vangen. Voor de begeleiding kan het OCMW in Merchtem bovendien rekenenen op de 25 medewerkers van Merchtem Multicultureel. Die staan alle nieuwkomers geheel vrijwillig bij met raad en daad. “Ze komen soms naar ons met juridische problemen. Soms krijgen we de vraag om een brief te vertalen. En we leveren ook inspanningen om hen te integreren in de Merchtemse bevolking en gemeenschap”, vertelt Hugo Verwipt van Merchtem Multicultureel.

Merchtem en Opwijk zijn indien nodig bereid om extra plaatsen te voorzien, al roepen ze eerst alle gemeenten zonder opvangplaatsen op om zich solidair te tonen.