tenbos_en_kerk_peizegem.jpg

Gemeente wil klaslokalen in Peizegemse kerk

vrij 2 dec 2016

In Peizegem, deelgemeente van Merchtem, moet de school Ten Bos dringend uitbreiden. "De gemeente onderzoekt alle mogelijke opties en één zeer realistische daarvan, is het onderbrengen van klaslokalen in de kerk in Peizegem.", zegt burgemeester Eddie De Block.

 

De Gemeentelijke Basisschool Ten Bos schrijft steeds meer leerlingen in. Dat is het gevolg van de groei van het aantal gezinnen in Peizegem, maar ook de nieuwbouw die er nu een paar jaar in gebruik genomen is, trekt extra leerlingen aan. Peizegem krijgt er de komende 5 jaren ook een honderdtal gezinswoningen bij onder andere in de nieuwe verkaveling François Ballonstraat en in de uitbreidingszone van Providentia in de wijk Huibout. Daar komen dus ook veel kinderen bij en die moeten ook naar school. In 3 jaar tijd groeide de kleuterafdeling van Ten Bos in Peizegem alleen al van 60 naar 116 kleuters, zowat een verdubbeling dus. Die kinderen groeien ook door naar de lagere school, waar er dus ook vrij snel extra klassen nodig zijn. Burgemeester Eddie De Block: "We onderzoeken nu met een werkgroep, waarin ook de schepen van Ten Bos en van Peizegem Mario Vandevelde zetelt, welke de mogelijkheden zijn. Eén van die pistes, die mijn inziens zeer realistisch is, is het onderbrengen van extra klaslokalen in de kerk. De nieuwe school Ten Bos is vlak naast de kerk gelegen en zo krijgt de kerk een invulling waar de hele gemeenschap geniet van heeft. Het idee is misschien revolutionair, maar is realistisch. Twee weken geleden woonde ik als burgemeester samen met andere burgemeesters een zeer interessante uiteenzetting door Haviland en het Bisdom in Dilbeek. Daar kwamen mogelijkheden aan bod voor herbestemmingen van kerkgebouwen. Onder andere een bibliotheek, maar dus ook een school, behoren tot de mogelijkheden. En in Peizegem is het onderbrengen van klaslokalen in de kerk realistisch", aldus de burgemeester.

Momenteel wordt de kerktoren van Peizegem gerenoveerd. "Dat kost zo'n 80.000 euro", gaat de burgemeester verder. "Die kosten mogen niet zomaar verloren gaan. We willen de kerk wel in standhouden, verder onderhouden en dus zeker niet afbreken, maar ze moet maximaal door en voor de gemeenschap en het verenigingsleven dienen. De liturgie kan blijven bestaan, want de diensten gaan meestal door als er geen school is. Er zijn al heel wat andere kerken in Vlaanderen die een nieuwe invulling kregen. En vaak wordt er creatief met de ruimte omgesprongen, zodat die multifunctioneel kan dienst doen, terwijl er ook nog erediensten kunnen plaatsvinden. Een win-win voor iedereen dus, want het gebouw staat niet leeg en wordt maximaal benut", besluit De Block, die er nog aan toevoegt dat de werkgroep ook zal onderzoeken of er voldoende draagvlak is bij het Bisdom zelf en de bevolking.