sleen2.jpg

Geestelijke vader van Nero, Marc Sleen, is overleden

maa 7 nov 2016

In Hoeilaart is tekenaar Marc Sleen overleden. Sleen was 93 en de geestelijke vader van stripheld Nero.

Sleen begon als cartoonist in 1944 te werken bij de Standaard. Naast cartoons maakte hij ook illustraties bij artikels en procestekeningen. In Ons Volk tekende hij toen zijn eerste stripreeks ‘De avonturen van Neus’. Nadien volgden De avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke.

In 1947 verscheen de dagelijkse vervolgstip ‘De avonturen van Detectief van Zwalm’ in de Standaard dat zijn naam intussen veranderd had in De Nieuwe Gids. In dat verhaal dook voor de eerste keer Nero op. Na drie avonturen van 'Van Zwalm' nam Nero de hoofdrol over. Die stripreeks zou lopen van 1951 tot 2002 en verscheen naast de Standaard ook in Het Nieuwsblad en Het Volk.  Op 30 december 2002 verscheen het verhaal een laatste keer in de kranten, uitgerekend op de 80-ste verjaardag van deze bekende Hoeilander. Op RINGtv blikte hij toen terug op zijn indrukwekkende carrière als striptekenaar. Bekijk hieronder opnieuw de reportage. 

Sleen was ook de geestelijke vader van reeksen zoals De Lustige Kapoentjes, Doris Dobbel en Petatje. De absurde situatiehumor en de knipoogjes naar de actualiteit vormen de rode draad in het werk Van Sleen.  Zijn strips kunnen dan ook beschouwd worden als een ludiek overzicht van een halve eeuw sociale en politiek geschiedenis van ons land.

In 1999 wordt Marc Sleen door koning Albert II tot ridder geslagen en verschijnt zijn 200-ste Neroalbum. Bekijk hieronder de reportage die RINGtv maakte van de voorstelling van het album in hartje Brussel.

 

Naast tekenen had Sleen ook een groot hart voor dieren. Hij was een groot Afrikakenner waar hij vanaf 1962 elk jaar op safari ging. Hij maakte er ook reportages voor het VRT-programma Allemaal Beestjes. In ’84 werd hij aangeduid als beheerder van WWF België.

In Turnhout maar ook in zijn thuishaven Hoeilaart kreeg Nero een eigen standbeeld voor het oude tramstation dat in de reeks fungeerde als de woning van Nero. Zondaag is hij in zijn thuishaven Hoeilaart overleden. 

Op de sociale media regent het intussen steunbetuigingen