gal2.jpg

GAL geschokt door aanslag op collega-cartoonisten in Parijs

don 8 jan 2015

4 van de 12 mensen die omkwamen bij de aanslag op Charlie Hebdo waren cartoonisten. Zij waren met hun satirische tekeningen over de islamitische profeet Mohammed een doorn in het oog van radicale moslims. Cartoonisten wereldwijd zijn geschokt door wat er gebeurd is. Ook Gerard Alsteens uit Alsemberg, beter bekend als cartoonist GAL van het weekblad Knack.

Gerard Alsteens heeft enkele collega-cartoonisten van Charlie Hebdo die gisteren vermoord zijn, ooit persoonlijk ontmoet. Hij is dan ook erg onder de indruk van wat er gebeurd is.

“Ze waren al eens bedreigd. Er was ook al eens een brand gesticht. Maar dat extremisten tot zoiets in staat waren, had ik nooit durven denken. Het is gruwelijk”, zegt GAL.

De tekenaars van Charlie Hebdo staken in hun satirische cartoons soms de draak met de islamitische profeet Mohammed, en waren daardoor het doelwit van de terroristen. Ook GAL maakte in het verleden al zo'n tekeningen.

Heel wat Vlaamse kranten publiceerden vandaag cartoons van Charlie Hebdo, om duidelijk te maken dat de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting voor hen heilig is. In de Verenigde Staten werd opgeroepen om dat niet te doen. “Ik weet niet welke tactiek het beste is.  Maar ik geloof dat extremisten uiteindelijk willen dat wij monddood gemaakt worden.  Ik begrijp niet dat de Amerikaanse pers daar aan toe geeft”, aldus Gerard Alsteens.