Gaasbeek moet Europese toplocatie worden

woe 5 jul 2017

In en rond het kasteel van Gaasbeek is gestart met de uitvoering van een ambitieus masterplan. Dat plan moet van Gaasbeek een Europese toplocatie maken.

Zopas werd het architectenbureau Pierre Hebbelinck aangesteld. Dat bureau wordt belast met de plannen voor een nieuw onthaalgebouw aan de straatkant van het kasteeldomein en met de renovatie van het barokpaviljoen en de kapelaanswonining in het domein zelf.

Het ontwerp van het architectenbureau omvat de bouw van een zeer uitnodigende luifel, waaronder naast een onthaal, ook een museumshop, kantoorruimte, de museumbibliotheek en het kasteelarchief zullen worden ondergebracht. De kostprijs van de bouwwerken wordt geschat op 1,85 miljoen euro.

In het domein worden de kapelaanswoning en het barokpaviljoen gerestaureerd. Die werken worden op 915.000 euro geschat en zullen tegen december volgend jaar afgerond zijn. Ook de Sint-Gertrudiskapel en de triomfboog krijgen een restauratie. Na de restauratie zullen in deze gebouwen kleine culturele evenementen kunnen plaatshebben.

Slotstuk van het ambitieuze plan wordt de restauratie van het kasteel zelf. Daarvoor wordt binnenkort een ontwerpbureau aangesteld.

Alles alles naar wens verloopt, moet het plan tegen 2021 helemaal gerealiseerd zijn. En dan moet Gaasbeek een groene erfgoedsite van internationale allure zijn...