fietssnelweg15.jpg

Fietssnelweg Leuven-Brussel wordt gebruiksvriendelijker

don 15 sep 2016

De provincie Vlaams-Brabant gaat de fietssnelweg Leuven-Brussel attractiever, veiliger en herkenbaarder maken. Met een aantal ingrepen en een campagne wil de provincie meer pendelaars overtuigen om de wagen thuis te laten en te kiezen voor de snelle fietsverbinding.

Om dit project mogelijk te maken krijgt de provincie steun van de Europese unie. Volgens de Europese Fietsfederatie (ECF), een van de partners in het project, kan men het aantal fietsers in de Europese Unie verdubbelen, als men werk maakt van snelle en comfortabele fietssnelwegen. Daarom werd gisteren CHIPS gelanceerd wat staat voor ‘Cycle Highways Innovation for smarter People Transport and Spatial Planning’. (fietssnelwegen voor slimmer personenvervoer en ruimtelijke ordening)

De provincie Vlaams-Brabant coördineert het project. “We hebben, samen met alle andere provincies, reeds een uniforme bewegwijzering voor fietssnelwegen in Vlaanderen ontwikkeld”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Nu gaan we onze aanpak verder ontwikkelen met onze buurlanden om van fietssnelwegen een echt Europees succesverhaal te maken”.

Een van de eerste acties wordt het gebruiksvriendelijker maken van de fietssnelweg Leuven-Brussel. Zo wordt de hele route uitgerust met het logo en routebegeleidingshulpmiddelen (zie foto’s), rustpunten, infopunten en signalisatie. Er komen ook campagnes die de fietssnelweg een sterk imago geven en automobilisten moeten verleiden voor de fiets te kiezen. Goed voor een investering van 185.000 euro.