Extra waakzaamheid aan kerstmarkten in ons land na aanslag Berlijn

din 20 dec 2016

Het dreigingsniveau voor terreurdaden in ons land blijft op 3 behouden na de mogelijke aanslag maandagavond in Berlijn. Toch zijn de veiligheidsdiensten extra waakzaam in de buurt van kerstmarkten.

In Berlijn is maandagavond een vrachtauto ingereden op een kerstmarkt. Daarbij vielen 12 doden en zo’n 50 gewonden. De politie gaat uit van een terreurdaad.

Op basis van de eerste informatie is er geen link met ons land. Maar sowieso wordt op dit ogenblik in ons land nog steeds dreigingsniveau 3 gehanteerd. Dat betekent dat een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is, maar dat er geen specifieke doelwitten geviseerd worden. “Kerstmarkten zijn dus een soft target maar de aanslag in Berlijn creëert voor België geen andere situatie dan gisteren. We kunnen niet parater dan paraat zijn”, dat liet maandagavond het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jambon weten.

Door het dreigingsniveau 3 zijn er in ons land dus al tal van extra veiligheidsmaatregelen genomen in de buurt van kerstmarkten. Zo zijn er van bij de start van Winterpret in Brussel extra patrouilles voorzien en werd de kerstmarkt op gevoelige punten afgesloten met betonblokken of politiewagens.

Toch waren de veiligheidsdiensten maandagavond extra waakzaam. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) gaf de politie en BME, dat is de vzw die verantwoordelijk is voor de organisatie van grote evenementen, de opdracht om alle plekken die beschermd moeten worden op Winterpret opnieuw te controleren. Aan een van de toegangswegen werden wel een extra politievoertuig ingezet. Er worden echter geen vaste obstakels geplaatst omdat die de hulpdiensten zouden kunnen hinderen. (foto Winterpret)