debruycker.png

"De Bruycker is absoluut onbekwaam", aldus Thiéry

zat 24 okt 2015
Volgens Damien Thiéry, voormalig waarnemend burgemeester van Linkebeek, is Eric De Bruycker, het Vlaams oppositielid dat sinds begin deze maand burgemeester is van Linkebeek, totaal onbekwaam. De Franstalige meerderheid ziet daarom naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid dan zijn ontslag te vragen.
 
 
 
 

De Franstalige meerderheid in faciliteitengemeente Linkebeek heeft voor maandag 26 oktober een bijzondere gemeenteraad bijeengeroepen met als enig agendapunt 'een verzoek tot ontslag van burgemeester Eric De Bruycker'. Deze laatste behoort tot de Vlaamse oppositielijst Prolink en legde op 5 oktober de eed af als burgemeester nadat hij door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans in die functie benoemd was.

Onbekwaam

"De Franstalige meerderheid wil met deze stemming duidelijk maken dat we absoluut niet met De Bruycker willen samenwerken. Hij is vooreerst iemand uit de minderheidsfractie en ten tweede heeft hij tot nog toe duidelijk aangetoond dat hij absoluut onbekwaam is om de functie van burgemeester waar te nemen", aldus Damien Thiéry die van 2007 tot 5 oktober 2015 waarnemend burgemeester was van Linkebeek. De opeenvolgende Vlaamse regering weigerden hem echter te benoemen omwille van overtredingen van de taalwetgeving.

Vraag is hoe De Bruycker op dit verzoek zal reageren. De fractieleider van Prolink heeft in het verleden herhaaldelijk aangegeven dat hij ontslag zou nemen als burgemeester wanneer moest blijken dat samenwerking met de Franstalige meerderheid onmogelijk was. Tijdens de woelige gemeenteraad van 5 oktober, de dag van zijn eedaflegging, gaf hij zich hiervoor slechts enkele weken de tijd. In de gemeenteraad heeft de Franstalige Lijst van de Burgemeester 13 van de 15 zetels en Prolink 2.