dilbeek_kasteel_de_viron.jpg

Burgemeesters Halle-Vilvoorde willen extra middelen uit het Gemeentefonds

don 29 sep 2016

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde, verenigd in het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, reageren positief op het feit dat Vilvoorde, Dilbeek en Halle 3 miljoen euro steun krijgen omdat ze steeds vaker geconfronteerd worden met grootstedelijke problemen.  Maar volgens de burgemeesters is dit slechts een eerste stap. Zij dringen aan op een structurele erkenning als centrumregio. 

"Wij blijven pleiten voor een structurele erkenning van de Vlaamse rand als centrumregio en voor een extra compensatie uit het gemeentefonds van 1,3 procent van het totale budget", aldus voorzitter Luc Wynant (CD&V), burgemeester van Liedekerke. Hij maakt daarbij een vergelijking met de voorafname van 1 procent waarop de kustgemeenten kunnen rekenen. Om dit te bekostigen vraagt het Toekomstforum meer middelen te voorzien voor het gemeentefonds. Voorts wil het Toekomstforum dat Vilvoorde, Halle en Dilbeek overgeheveld worden van de categorie van de provinciale steden naar deze van de centrumsteden.

Vilvoorde en Halle vervullen volgens het forum immers een centrumfunctie voor de omliggende gemeenten en Vilvoorde heeft al lang de kenmerken van een centrumstad. De traditionele centrumrol van Brussel voor de inwoners van Halle-Vilvoorde neemt daarentegen door de splitsing van de provincie Vlaams-Brabant en de opeenvolgende staatshervormingen zienderogen af. "Het is derhalve hoog tijd voor een grondige herziening van de verdeelsleutel in het gemeentefonds en de structurele erkenning van de specifieke stedelijke problematiek van de centrumregio Halle-Vilvoorde", besluit Wynant.