ba_7.jpg

Burgemeesters Halle-Vilvoorde vragen Vlaams belangenconflict over Brusselse geluidsnormen

don 24 nov 2016

Het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, het burgemeestersoverleg van Halle-Vilvoorde, vraagt de Vlaamse regering om een belangenconflict in te roepen ten aanzien van de eenzijdige geluidsnormen die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteert ten aanzien van overvliegende vliegtuigen. De burgemeesters wijzen hierbij op de verscherpte sanctionering ten aanzien van overtreders van deze normen die het Brussels Gewest op 1 januari 2017 wil doorvoeren.

 

In reactie op de uitbreidingsplannen van Brussels Airport vraagt het Toekomstforum dat de federale, Vlaamse en Brusselse regeringen een globaal samenwerkingsakkoord sluiten over het functioneren van de luchthaven waarin de druk op de omgeving op vlak van mobiliteit, leefmilieu en leefbaarheid op een solidaire en rationale manier wordt aangepakt. De federale regering dient daarnaast onverwijld werk te maken van een structurele en evenwichtige vliegwet voor de vliegroutes van en naar deze luchthaven. Met het gevraagde belangenconflict moet de Vlaamse regering 'voorafnames op deze vliegwet' verhinderen.

Over het functioneren van Brussels Airport moet er volgens de burgemeesters een consensus gevonden worden tussen leefbaarheid, gezondheid, woonrecht van de omwonenden, ecologie en economie. Ze verwijzen hierbij naar het feit dat Brussels Airport een belangrijke katalysator en motor is voor economische activiteiten en werkgelegenheid van de regio en een stabiel juridisch kader noodzakelijk is om de tewerkstelling en duurzame economische activiteit veilig te stellen. Het Toekomstforum juicht hierbij toe dat Brussels Airport een overleggroep wil starten waarmee een grotere participatie van alle betrokken partijen wordt beoogd en is bereid hieraan constructief mee te werken.