luchthaven.jpg

Brussels Airport onderzoekt gedrag van vogels op de luchthaven

zat 27 aug 2016

Brussels Airport heeft een innovatief Amerikaans detectiesysteem geïnstalleerd dat het gedrag van vogels 24 uur op 24 volgt en in kaart brengt. De luchthavenuitbater wil de testresultaten gebruiken om extra maatregelen uit te werken om vogels te weren.

Vogels en vliegtuigen: geen goede combinatie

Vogels die te dicht bij een opstijgend of landend vliegtuig komen, kunnen in de motoren terechtkomen. Dat is nefast voor de vogel en het vliegtuig. De bird control unit van Brussels Airport probeert daarom via verschillende preventieve maatregelen het aantal vogels op de luchthaven te beperken. De aanwezige vogels houdt ze weg van de start- en landingsbanen door roofvogelgeluiden af te spelen door de luidsprekers van de auto of luchtkanonnen af te vuren.

Meten is weten

Brussels Airport wil nu nog een stapje verder gaan. De luchthaven test gedurende twee weken een innovatief detectiesysteem voor vogels. De radar ziet vogels tot op 3,7 kilometer hoogte en tot 5 kilometer ver. De testopstelling op Brussels Airport observeert de vogels 24 uur op 24 op en rond de luchthaven. De informatie over het type bewegingen, de nesten, het gedrag en de hoeveelheid kan de bird control unit helpen om alternatieven voor het verjagen van vogels uit te werken.