bonte2.jpg

Bonte herhaalt noodzaak opvolging van ex-Syriëstrijders

vrij 16 jan 2015

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, luidt nogmaals de alarmbel over de aanpak van de ex-Syriëstrijders. Volgens hem is er 'eenheid dan commando' nodig, dat wil zeggen dat iedereen op dezelfde manier teruggekeerde extremisten opvolgt. Hij is vanavond te gast in ons nieuws.

Hans Bonte zat gisteravond in Reyers Laat op Canvas naar aanleiding van de grote antiterreuractie. Een groep extremisten, onder wie een aantal teruggekeerde Syriëstrijders, zouden belangrijke aanslagen beraamd hebben op doelwitten (waarschijnlijk politiediensten) in ons land. De politie heeft die aanslagen kunnen verijdelen door een tiental huiszoekingen te doen in Verviers, Brussel en Halle-Vilvoorde. In Verviers liep het bijna mis: de vredachten openden meteen het vuur op de politie. De politie schoot daarom terug en dooddde twee van hen.

Er werd donderdag ook lang gespeculeerd over huiszoekingen in Vilvoorde, maar volgens burgemeester Hans Bonte was dat ditmaal niet het geval. Hij wees er in Reyers Laat op dat Vilvoorde net heel veel middelen inzet om twee van de negen teruggekeerde Syriëstrijders in zijn stad continu op te volgen. De andere zijn gehospitaliseerd, gearresteerd of verhuisd.

Maar die opvolging is niet overal zo sterk, klaagt Bonte aan. En omdat een ketting maar zo sterk is als de zwakste schakel, dringt hij nogmaals aan om teruggekeerde extremisten stuctureel op te volgen. Zo ontstaan er geen mazen in het net. Volgens Bonte wordt naar minstens 50 van 101 terugkeerders gewoon niet omgekeken. 'De samenwerking tussen veiligheidsdiensten moet een stuk beter, want nu lopen we risico's. Eén zot is genoeg om te doen wat we in Parijs hebben gezien en ik zeg u: er lopen zotten rond. Volgens mij zijn we te laks met mensen die duidelijke profielen hebben.'

Volgens Hans Bonte zaaien die extremisten vooral angst bij de moslimgemeenschap zelf. 'In mijn stad was de moskee de eerste om Sharia 4 Belgium te bestrijden', zei hij gisteravond. Hij verteld ook hoe bang ouders moslimouders in Vilvoorde op dit moment zijn dat hun kinderen begiinnen te radicaliseren en dat ze hun greep op hen verliezen.