lachland_lage_res.-24.jpg

Al lachend Nederlands leren

din 1 nov 2016

‘Theater van A tot Z’ pakt uit met een nieuwe productie: ‘Lachland, een comedyshow op maat van mensen die Nederlands leren. Dit seizoen staan er al zo’n 35 voorstellingen gepland. 

‘Lachland’ is de opvolger van ‘Gelukkig zijn’, een theaterproductie waarin een koor van anderstaligen bekende Vlaamse liedjes zong. Daarvan werden het afgelopen cultuurseizoen 56 voorstellingen gespeeld, zo goed als allemaal uitverkocht. Deze keer brengt ‘Theater van A tot Z’ humor. ‘Lachland’ is een soort revue, met sketches, liedjes en stand-upcomedy, allemaal in eenvoudig Nederlands. De bedoeling is zowel anderstaligen als Nederlandstaligen naar het theater te halen en met elkaar in contact te brengen. “In ‘Lachland’ is ook de Antwerps-Marokkaanse stand-upcomedian Latif Ait van de partij. De culturele bagage die mensen als hij meebrengen, is van onschatbare waarde. Het verruimt onze blik en helpt ook ons publiek de wereld te ontdekken. Bovendien in het Nederlands. Dat publiek bestaat uit een mengeling van Franstalige Belgen, migranten en vluchtelingen en natuurlijk een heleboel Vlamingen die onze socioculturele projecten genegen zijn”, verduidelijkt acteur-regisseur Peter Schoenaerts uit Vilvoorde.

Naast Latif Ait uit Antwerpen en Peter Schoenaerts staan ook Leuvenaars Lennaert Maes en Els Vertongen op de planken. Lennaert is vooral bekend van zijn band Lenny En De Wespen. Hij maakt ook al jaren muziekvoorstellingen voor anderstaligen met De Bonski’s. Els Vertongen is docente Nederlands als tweede taal in Vilvoorde en stand-upcomedian. Tot slot is ook stand-upcomedian Kamal Kharmach present via een videobijdrage in de show.

Lachland-boek met Kamagurka

Als extraatje bij deze theaterproductie brengt uitgeverij Garant een boek uit: ‘Lachland. Puzzels, raadsels en spelletjes voor wie van Nederlands houdt.’ Daarmee kan iedereen die Nederlands leert de taal op een speelse manier oefenen. De illustraties in het boek zijn van stand-upcomedian Latif Ait en er staan cartoons in van Kamagurka en Jonas Geirnaert.

‘Lachland’ gaat op dinsdag 8 november om 20 uur in première in CC Het Bolwerk in Vilvoorde. Die voorstelling is jammer genoeg uitverkocht.  Voor een overzicht van alle voorstellingen kan je terecht op www.theaterAZ.be