20150219_wijnegem.jpg

Al 20 jaar Uplace in Wijnegem, tot spijt van de lokale economie

don 19 feb 2015

De discussies rond Uplace zijn sinds vorige week weer opgelaaid.  De tegenstanders vrezen de gevolgen voor de mobiliteit en de nabijgelegen handelskernen in Vilvoorde en Leuven. Welke impact zo'n mega- shoppingcentrum heeft op de lokale economie onderzocht Jan De Bruyn in het Antwerpse Wijnegem. Daar opende 20 jaar geleden het Wijnegem Shopping Center de deuren.  

“In 1980 had je hier de ene winkel naast de andere. Nu nog een handvol”, vertelt Herman Huysmans van de gelijknamige schoenmakerij. De weinige handelaars die nog overblijven in het centrum van Wijnegem zijn duidelijk: de komst van het Wijnegem Shopping Center heeft de lokale economie geen deugd gedaan. “Enkel speciaalzaken en bakkers en beenhouwers hebben stand gehouden”, bevestigt Leen Wouters, schepen van Economie in Wijnegem.

En om de mobiliteit te garanderen rijdt er ook in Wijnegem een tram tot aan het shoppingcenter. Maar toch komen de meeste mensen nog steeds met de wagen, zo blijkt uit de reacties. Een shoppingcenter heeft dus blijkbaar wel degelijk gevolgen voor de lokale economie. Meer hierover vanavond in het nieuws.