explosie_zaventem_4.jpg

Aanslagen kosten schatkist 2,4 miljard euro

zat 3 dec 2016

De aanslagen en de terreurdreiging in ons land hebben de schatkist zo’n 2,4 miljard euro gekost. Dat blijkt uit berekeningen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) die  De Tijd en het Laatste Nieuws konden inkijken. 

De terreurdreiging na de aanslagen in Parijs eind vorig jaar en de aanslagen in Zaventem en Brussel op 22 maart hebben een diepe bres geslagen in onze schatkist. Volgens het VBO zou de Belgische economie dit jaar met zo’n 2 % groeien. Dat had zo’n 8.000 tot 9.500 banen kunnen opleveren. Maar de terreur heeft er dus anders over beslist.

Volgens het VBO wordt de schade geschat op zo’n 0,6% van het bruto binnenlands product. De schade was het grootst in de horeca, de handel, de eventsector en de luchtvaart. Ook de toeleveranciers (zoals de voedings- en oliesector) werden indirect getroffen. Voorts moest de overheid meer uitgeven aan veiligheid, infrastructuur en werkloosheidsuitkeringen. Volgens De Tijd en Het Laatste Nieuws is het ergste leed intussen voorbij, sinds deze zomer veren de getroffen sectoren weer op.