opvang_vilvoorde.jpg

124 opvangplaatsen voor asielzoekers in centrum Vilvoorde

vrij 7 aug 2015
De 124 extra plaatsen voor asielzoekers die in Vilvoorde gecreëerd worden, komen - in tegenstelling tot wat vele media tot nu toe meldden - niet in de legerkazerne in deelgemeente Peutie, maar wel in de voormalige Freinetschool in het centrum van de stad. Vilvoorde wil meehelpen om de asielzoekers op te vangen, maar vraagt ook duidelijke afspraken.

Extra opvangplaatsen nodig
Om de toevloed aan asielzoekers op te vangen, creeërt de federale regering 2.500 extra opvangplaatsen bovenop de al meer dan 18.000 bestaande plaatsen. Dat is nodig. De dertien centra van het Rode Kruis Vlaanderen bijvoorbeeld, zitten vandaag al vol.
 
De tijdelijke opvangplaats van Vilvoorde komt in de voormalige Freinetschool op de Asiatsite in het centrum van de stad. "We gaan personeel zoeken, we gaan borden aankopen, bestek, bedden, lakens en kijken hoe het met de infrastructuur staat", vertelt An Luyten, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen. "Pas als we weten of de verwarming goed werkt en er voldoende douches zijn, gaan we effectief open."
 
Duidelijke afspraken nodig
Het Vilvoorde stadsbestuur wil graag helpen om de asielzoekers op een zo menselijk mogelijke manier op te vangen, maar vraagt wel duidelijke afspraken. "De huidige toestroom bestaat vooral uit mensen die Syrië en Irak ontvluchten omwille van de activiteiten van IS", vertelt Francine De Prins, schepen van Vilvoorde. "Dat ligt toch allemaal een beetje gevoelig in Vilvoorde. Maar aan de andere kant weet ik dat de Vilvoordenaar die mensen wel zal willen opvangen en ook wil helpen."